DOLAR 35,3433 -0.09%
EURO 36,6153 -0.12%
ALTIN 2.981,40-0,04
BITCOIN 33118371,57%
İstanbul

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Meclis Genel Kurulu çalışmalarını tamamladı

Meclis Genel Kurulu çalışmalarını tamamladı

ABONE OL
Mart 26, 2024 15:55
Meclis Genel Kurulu çalışmalarını tamamladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Meclis Genel Kurulu bugünkü çalışmalarını tamamladı. Genel Kurulun bir sonraki toplantısı  1 Nisan’da gerçekleştirlecek.

Genel Kurulda söz alan İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, ülkedeki sorunları bildiklerini dile getirerek, Maliye ve Ekonomi Bakanlığının marketlerle ilgili denetimler yaptığını söyledi.

Ülkedeki kaçak sorununun hep dillendirildiğini ve kaçak sayısının bilinmediğini dile getiren Oğuz, ülkeye başka amaçlarla gelip başka amaçlar için kalındığının tespit edildiğini kaydetti.

Denetim eksikliğinin her yerde olduğunu ve  denetimlerin yapılması gerektiğini dile getiren Oğuz, denetim eksikliğinden kaynaklanan ve bugün yapılan soruşturmaların da sonuna kadar gidilmesi gerektiğini kaydetti.

Temizlerin kirlileri temizlemesi gerektiğini dile getiren Oğuz, yapan ile yapmayanın ayırt edilmesi gerektiğini ve yapanın da cezasını sonuna kadar çekmesi gerektiğini belirtti.

Kişilerin işediği  suçun partilere mal edilmemesi gerektiğini dile getiren Oğuz, herkesin yaptığının bedelini ödemesi gerektiğini söyledi.

Oğuz, suçlu ile suçsuzun ayırt edilmesi gerektiğini kaydetti.

Ülkeye öğrenci olarak gelenlerin öğrencilik yapması gerektiğini dile getiren Oğuz, kurumların sürekli denetlenmesi gerektiğini söyledi.

Yükseköğrenimin önemli olduğunu fakat ülkenin güvenliğinin daha önemli olduğunu dile getiren Oğuz, ülkeye herkesin sokulmadığını söyledi ve ülkede kanunsuz kalanlar ile ilgili  çalışmalar yapıldığını kaydetti.

Oğuz, içerdeki kayıt dışı iş gücünün kayıt altına alınması ve yurt dışındaki kaynağın çalışmalar tamamladıktan sonra açılması konusunda çalışma yapıldığını belirtti.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Gazimağusa Milletvekili Teberrüken Uluçay’ın, “Çarşı, Ekonomi ve Siyaset” konulu güncel konuşma yaptı.

KKTC’nin yaşamakta olduğu enflasyon baskısı ve raf fiyatlarına değinen Uluçay, raf fiyatlarının açıklanan enflasyonun üzerinde olduğunu ve insanların yoksullaştığını kaydetti.  

İstatistik Kurumunun  açıkladığı rakamları paylaşan Uluçay, hayat pahalılığı uygulamasının yılda 3 kez çıkarıldığını fakat yüksek enflasyon olduğu süreçte hayat pahalılığı uygulamasının iki ayda bir olmasının mantıklı olacağını kaydetti.

2022-2023 yılının enflasyon oranlarını okuyan Uluçay, hayat pahalılığının iki ayda bir yapılamasının doğru olduğunu belirtti.

 Uluçay,  dünya genelinde gıda fiyatları üzerine yapılan araştırmayı okuyarak, Türkiye’deki gıda fiyatlarında yaşanan artışa dikkat çekti.

Türkiye’de yapılan araştırmada gıda fiyatlarındaki artışların daha da devam edeceği beklentisi ve endişesi olduğunu dile getiren Uluçay, araştırmada ayrıca Türkiye’nin en önemli sorunun ekonomi olduğu sonucunun çıktığını belirtti.

Yapılan araştırmada, hissedilen enflasyonun resmi olarak açıklanan enflasyon oranından fazla olduğunu dile getiren Uluçay, KKTC’de  yaşanmakta olan sıkıntıların TC’de yaşanan gelişmelerden kaynaklandığını söyledi.

Bankaların ticari kredi faizlerini artırmaya başladığını da kaydeden Uluçay, KKTC’de üretim faaliyetlerinin nasıl aşağıya çekilebileceğini ve üretimin nasıl desteklenebileceğini sordu.

Ulusal Birlik Partisi Girne Milletvekili Hasan Küçük’ün, “Değerler Eğitimi ve Sosyal Sorunlarla İlişkisi” konulu güncel konuşma yaptı.

Küçük, kişi veya kişilerin yanlışlarının partilere ve ülke siyasetine mal etmenin yanlış olduğunu kaydetti.

Toplumsal sorunları gündeme getirerek çözüm üretilmesi gerektiğini dile getiren Küçük, akran zorbalığının toplumsal soruna dönüştüğünü ve değerler eğitiminin içselleştirilemediğini ve soysal sorunların arttığını belirtti.

Okullarda ve okul sonrasında yaşanan akran zorbalığının ele alınması gerektiğine dikkat çeken Küçük, bu sorunun sadece bir Bakanlığa ait olmadığını kaydetti ve pandemi ile birlikte sorunların arttığını kaydetti.

OECD araştırma sonuçlarını da okuyan Küçük, araştırmada dört farklı zorbalık türünün ölçüldüğünü ve OECD ülkelerinde her 10 çocuktan 3’ünün akran zorbalığı yaşadığının ifade edildiğini kaydetti ve KKTC’de de bu durumun yaşandığını belirtti.

Değerler eğitimi ile okullardaki sorunların aşılması için bazı ülkelerde seferberlik başlatıldığını dile getiren Küçük, okullarda istenmeyen davranışların, şiddet ve saldırganlık eyleminin arttığının görüldüğünü kaydetti.

Çocukların kendilerini ispat etmesi için bazı davranışlar yaptığına da dikkat çeken Küçük, pandemi döneminde artan akran zorbalığının, siber zorbalığın kullanımı ile arttığının görüldüğünü bilimsel çalışmalarda gördüklerini belirtti.

Sorunların ortaya çıkmadan önce önlem alınması gerektiğini dile getiren Küçük, eğitim politikalarının düşünülerek planlanması gerektiğini kaydetti.

Dijital mecraların incelenmesi için acil düzenleme yapılması gerektiğine dikkat çeken Küçük, çocukların dijital mecralardan etkilenerek hareket edebileceğinden akran zorbalığı açısından çok daha tehlikeli olabileceğini belirtti.

Öğrencilerin dijital okuryazarlığının artırılması gerektiğini de dile getiren Küçük, bilimsel verilerde akran zorbalığının çocukları olumsuz etkilediğini ve ileriki yıllarda suç unsurlarına meyilli olunduğunun tespit edildiğini kaydetti.

Bilimsel araştırmalarda, zorbalık yapan ve yapılan çocuklarda birçok psikolojik sorunlar oluştuğunu dile getiren Küçük, zorbalık anında seyirci olarak kalan çocuklarda da olumsuz etkilenmenin yaşandığının görüldüğünü kaydetti.

Değerlerin gelişmesi halinde akran zorbalığının ve sosyal sorunların azalacağını dile getiren Küçük, beceri tabanlı eğitim ve öğretimin çok önemli olduğunu da kaydetti.

Konuşmaların ardından Meclis Genel Kurulu bugünkü çalışmalarını tamamlandı. Bir sonraki toplantı 1 Nisan Pazartesi saat 10.00’da yapılacak.

TAK

Kaynak : BRTK

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r