DOLAR 35,4431 0.27%
EURO 36,3540 -0.47%
ALTIN 3.064,191,06
BITCOIN 33469650,39%
İstanbul

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“3. Ulusal İnşaat Mühendisliği Sempozyumu” Girne’de başladı

“3. Ulusal İnşaat Mühendisliği Sempozyumu” Girne’de başladı

ABONE OL
Aralık 4, 2024 16:40
“3. Ulusal İnşaat Mühendisliği Sempozyumu” Girne’de başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İnşaat Mühendisleri Odasının bu yıl üçüncüsünü düzenlediği “Ulusal İnşaat Mühendisliği Sempozyumu” Girne Acapulco Otel’de yapılıyor.
Sempozyumun açılışında konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Ekinci, sempozyumun özellikle inşaat sektöründe daha güvenli binalar inşa edilebilmesi için katılımcılara katkı sağlayacağını belirtti.

Mimarlar Odası Başkanı Onur Olguner de, sempozyumda ele alınacak konuların yapı güvenliği açısından önem taşıdığına işaret etti.

Kıbrıs Türk Taşeronlar Birliği Başkanı Osman Amca ise, binalardaki yapı güvenliğinin büyük önem arz ettiğini dile getirerek, sektördeki herkesin ve denetim yapan kurumların yapı denetim yasasına uyması gerektiğini söyledi.

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Başkanı Seran Aysal da, deprem gerçeğinin yanı sıra ülkede önemli alt yapı sorunları yaşandığını belirtti ve inşaat sektöründe bilimsellikten taviz verilmemesi gerektiğini kaydetti.

Avrupa Mühendisler Konseyi Başkanı Andreas Bradner ise, inşaat sektöründe yapım teknikleri ve kullanılan malzeme çeşitliliğinde son yıllarda yaşanan gelişmelerin daha kaliteli bina ve yapılar inşa edilmesine olanak sağladığını söyledi.

Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı da imar projesi kapsamında binalarla ilgili yapılan çalışmaları aktardı.

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Başkanı Mahmut Özçınar da, “ülkemizin kaynaklarını planlı ve doğru şekilde kullanılma ve gelecek nesillere daha güzel bir ülke bırakmak hepimizin üzerine düşen görevdir” dedi.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Sekreteri Asım Akansoy ise, iki toplumlu deprem sempozyumu yapılması yönünde öneride bulundu.

Kıbrıs Türk Mimar ve Mühendisler Odası’nın sunduğu öneri ve görüşlerin önemine değindi.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu da, ekonomiyi kayıt altına alabilmek amacıyla bakanlığın yapmış olduğu çalışmalara değindi.
Elektronik etiket uygulamasının da 1 Şubat 2025 tarihinde Hizmete gireceğini anımsatan Amcaoğlu, uygulamanın, ürünleri anında kontrol edebilme ve fiyatlarını görebilme imkanı sağlanacağını anlattı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise, konuşmasında CTP genel Sekreteri Akansoy’un, deprem sempozyumu yapılması yönündeki önerisine cevap verdi.

Tatar, “her zaman rum tarafıyla eşitlik temelinde görüşmeye hazırım, deprem konusunda da bir teknik komitenin oluşturulması ile kuzeyinde ve güneyinde olası bir depremde nelerin olabileceğini nasıl birbirimize yardımcı olabileceğimizi görüşebiliriz. Biz asla Kıbrıs cumhuriyeti’nin şemsiyesi altında gidip de orada bu konuda tartışmayız bazıları bunları yapabilir ama biz yapamayız çünkü devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk devletidir egemen bir devlettir. Bu egemen Kıbrıs Türk devleti elbette her konuda muhatapları ile konuşur görüşür tartışır siyaset geliştirir ve her türlü işbirliğine girebilir” dedi.

6 Şubat depreminin ardından deprem konusunda hassasiyetin arttığını kaydeden Tatar, Kıbrıs adasında da deprem riski bulunduğuna dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı, olası bir deprem felaketine hazırlıklı olmak için bina güvenliğinin önemli olduğunu belirterek, yapılacak binaların kalitesi ve inşaat sırasındaki denetimlerin bu açıdan önem taşıdığını söyledi.

Bu konuda gerekli yasal mevzuatların yürürlükte olduğunu, uygulamada ve denetleme konusunda kurumlara ve kişilere büyük görevler düştüğünü kaydeden Tatar, “bugün yaptığımız binalarda, gelecekte çocuklarımız yaşayacak. Vicdanen bu konuda daha dikkatli ve duyarlı davranmalıyız” dedi.

Kaynak : BRTK

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r