DOLAR 35,2209 0.05%
EURO 36,8639 0.26%
ALTIN 2.981,110,44
BITCOIN 3345300-1,09%
İstanbul

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Dışişleri Bakanlığı BMBG’nin adaya konuşlanmasının 60. yılı dolayısıyla açıklama yaptı

Dışişleri Bakanlığı BMBG’nin adaya konuşlanmasının 60. yılı dolayısıyla açıklama yaptı

ABONE OL
Mart 4, 2024 17:16
Dışişleri Bakanlığı BMBG’nin adaya konuşlanmasının 60. yılı dolayısıyla açıklama yaptı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün Adaya konuşlanmasının 60’ıncı yılı dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.

Bakanlık açıklamasında şu ifadelere yer verildi;

Kıbrıs Rumlarının kan gölüne çevirdiği Kıbrıs adasında “barışı tesis etmek” ve Kıbrıs Türk halkına karşı uygulanan mezalime son vermek hedefiyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 4 Mart 1964 tarih ve 186 sayılı kararı ile görevlendirilen Birleşmiş Milletler Barış Gücü, 60 yılın ardından dünyadaki en uzun “Barış Gücü” misyonu olmuş, bu süre zarfında barışı tesis etmek veya taraflar arasında bir uzlaşı sağlamaktan ziyade, statüko bekçiliğinden öteye gidememiştir.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 186 sayılı kararı, hükümet ortaklarından birinin silah zoruyla Devletin tüm organlarından dışlanmış olduğu, meşrutiyetini yitirmiş ve Rumların tekeline girmiş yapının, yani “Kıbrıs Hükümeti”nin “rızasını” almış olduğundan dolayı, Kıbrıs meselesine yanlış bir teşhis konmasına ve bu meselenin bugüne kadar devam etmesine neden olmuştur. Kıbrıs meselesinin özünü oluşturan statü meselesi 186 sayılı kararın eseridir. 4 Mart 1964 tarihinden sonra uluslararası toplum, Kıbrıs Rumlarına adadaki tek meşru hükümet, Kıbrıs Türklerine ise “azınlık bir toplum” muamelesi göstererek, Kıbrıs meselesinin karmaşık ve içinden çıkılmaz hale gelmesine vesile olmuştur.

Kıbrıs Türk halkı, Kıbrıs tarihinin en karanlık dönemi olan 1963-1974 yılları arasında kuşatılmış küçük bölgelerde yaşamaya zorlanmış, 103 Kıbrıs Türk köyü, sahadaki BM Barış Gücü de dahil olmak üzere uluslararası toplumun gözü önünde yok edilmiştir. Dolayısıyla, Kıbrıs Türklerinin yaşadığı mezalimi “gözlemleme ve raporlamanın” ötesine gidemeyen BM Barış Gücü’nün adadaki varlığının yıldönümü bizim açımızdan övgüyle kutlanılacak bir gün değil, aksine özden gelen ve meşru haklarımızın elimizden alındığı tarihin simgesidir.

Kıbrıs Türk halkının 11 yıl boyunca yaşadığı mezalime son veren ve bugün hala barışı sağlayan ve koruyan yegane taraf, 1974 yılında 1960 Uluslararası Antlaşmalarından kaynaklanan meşru hakları çerçevesinde adaya müdahale eden Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’dir.

BM Barış Gücü’nün görev süresinin uzatılmasına ilişkin alınan Güvenlik Konseyi kararlarında 60 yıldan bu yana hala meşruluğunu yitirmiş olan “Kıbrıs Hükümeti”ne atıfta bulunulmaktadır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin rızası alınmamasına rağmen, iyi niyet ve misafirperverlik çerçevesinde ülkemizdeki faaliyetlerine izin verdiğimiz Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün bundan böyle faaliyetlerini yasal bir zeminde yürütmesi konusunda girişimlerimiz devam edecektir.”

Kaynak : BRTK

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r